personal training career advice

EDISI KHAS:Cara Kurus Dengan Cepat Sempena Bulan Puasa Ramadhan

Cara Kurus Dengan Cepat Sempena Bulan Puasa Ramadhan

 

teknik dan tips yang terbaik untuk cepat kurus,cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

Hello para pembaca, nama saya weng ,saya adalah fitness cikgu dengan kelayakan National Academy of Sports Medicine(NASM) dan New Zealand Institute of Sport(NZIS) . Sempena kedatangan puasa ramadhan ini, saya ingin mengkongsikan  EDISI Khas  ini bertajuk Cara Kurus Dengan Cepat Sempena Puasa. Dalam edisi ini saya akan berkongsi:

  1. Perubahan kepada badan dan organ kita apabila berpuasa.
  2. Teknik dan tips yang terbaik untuk cepat kurus(mengikut kajian)
  3. Cara kurus dengan cepat melalui teknik pemakanan yang betul.
  4. Cara kurus dengan cepat melalui senaman HIIT yang dibukti berkesan untuk bakar lemak dan meningkatkan metabolisma.
  5. Recommendasi programme-programme HIIT yang dibukti berkesan untuk kuruskan badan.

Edisi khas ini adalah edisi pertama yang I tulis dalam bahasa Malaysia , saya berharap golongan pembaca dapat manfaat daripada informasi yang saya kongsi ini.Selamat Berpuasa 🙂

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

1) Mengapa orang Islam wajib puasa di bulan Ramadhan?

Ibadah puasa Ramadhan yang dijalani oleh umat Muslim , tidak sekadar menahan lapar dan haus sahaja , tetapi jauh lebih dari itu.

Puasa di bulan Ramadhan Menurut Wakil Ketua Lembaga Bahtsul Masail PBNU, HM Cholil Nafis Lc.PhD, puasa di bulan Ramadhan merupakan ibadah yang sangat istimewa, karena puasa adalah ibadah hamba Allah SWT yang sepesial untuk Sang Pencipta.

Selain daripada ini, ibadah puasa juga membawa banyak manfaat dari segi kesihatan kepada kita.

 

Ok, Sekarang jom belajar sikit tentang perubahan yang bawa kepada badan kita ,apabila kita berpuasa.

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

2) Apakah yang akan berlaku pada badan/organ kita apabila berpuasa?

a.Menurut Rudy Sutadi, SpA, MARS, SPdI ,ketika kita berpuasa, badan kita akan menggunakan lemak yang tersimpan  dalam badan ,untuk memenuhi keperluan enerji harian kita.Di saat yang sama juga prosess ini dapat melepaskan bahan-bahan kimia yang diikat bersama dengan lemak itu .Seterusnya,bahan-bahan kimia ini akan dibuang oleh organ-organ yang bertugas untuk detoksikasi.

b. Menurut detikhealth.com ,apabila kita berpuasa ,hati yang berfungsi untuk membantu fungsi ginjal dalam pemecahan bahan bahan kimia yang beracun,akan mendapat kesempatan untuk istirahat apabila tidak ada makanan masuk ke dalam badan kita selama 12 jam.

c. Menurut Kajian oleh ,Dr Ahmad al-Qadhi dan Dr. Riyadh al-Bibabi(Terapi Puasa),sel-sel lymphocytes membaik hingga sepuluh kali lipat.Jangan risau pasal kata-kata saintific ini ya, sel-sel lymphocytes ini berfungsi sebagai antibody kita.Lymphocytes dibuat dari sumsum tulang hati .

Lymphocytes juga dapat menghasilkan antibody pada anak-anak dan akan menigkatkannya seiring dengan usia mereka. Selain manfaat terhadap sel-sel lymphocytes,semasa puasa ,badan kita akan miningkatkan penggunaan lemak untuk menghasilkan energi.

d. Dalam kajian Dr Hasan Nashrat dan Dr Manshur Sulaiman dari University King Abdul Aziz menyatakan bahawa 80% wanita yang diuji mengalami penurunan jumlah prolactin dalam serum ,sementara jumlah virgisteron tetap sebagai semula.Daripada, statement ini, kedua penilai ini pun merekomendasikan kepada para ibu menyusui agar tidah usah berpuasa.Okay , let me menerangkan apakah itu prolactin kepada para readers yang tidak berapa jelas.Yang dah jelas tu, terus jer baca.

Apakah itu Prolactin?

Prolactin merupakan salah satu hormone seks pada wanita.Hormon prolactin ini berfungsi dalam perkembangan payudara selama kehamilan dan funngsi menyui.(klikdokter.com)*

 

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

 

3) Cara Kurus Dengan Cepat Sempena Puasa.

Okay , saat inilah yang ditunggu.Berikutnya,saya akan mengkongsi  cara cara untuk kurus masa berpuasa.Menikmatilah 🙂

a) Hindari Karbohidrat, jika anda tidak bersenam hari itu.

Pada hari yang anda tidak bersenam hindarilah segala karbohidrtae, dan makan makanan yang tinggi dalam protein dan sayur.Makanan seperti ,ikan ,ayam dan telur merupakan makanan yang berprotein tinggi.Dengan mengikuti system low carbs ini, kita akan membakar lebih banyak lemak dengan mengelirukan badan kita untuk menngunakan lemak sebagai energi, untuk mengganti karbohidrat yang biasa badan kita guna sebagai energi.

 b) Meningkatkan Karbohidrate jika anda bersenam hari itu.cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

Pada hari yang anda bersenam, makanlah makanan karbohidrate seperti brown rice .Dengan mengikuti cari pemakanan ini, ia dapat menambah balik glycogen(punca energy)simpanan kita yang berkurang selepas workout , dan juga menambah balik energy kita ,supaya kita berasa bertenaga.

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

4) Recommendasi Cara-cara exercise yang menurunkan berat badan cepat
a) Senaman HIIT
i) HIIT ini adalah system senaman yang paling efektif untuk menurunkan berat badan cepat dan anda cuma hanya dihendaki bersenam sepanjang 15minutes setiap kali sahaja. Mengikuti kajian daripada Micah Zuhl, Ph.D. dan Len Kravitz, Ph.D, exercise HIIT dapat menigkatkan metabolisma kita, walaupun selepas kita bersenam.Ini bermaksud, walaupun kita telah berhenti bersenam, badan kita akan bersambung lagi membakar lemak AUTOMATIC.
Menurut Michael Matthews dari muscleforlife.com ,senaman hiit dapat membakar LEBIH calori daripada senaman low-intensity seperti jogging.
ii) Satu experiment dari The University of Western Ontario(2011) menunjukkan bahawa ,4-6 kali 30 saat larian pecut HIIT ,dapat membakar LEBIH lemak berbanding dengan 60 minutes jalan codong atas treadmill. BETUL! 3 minutes exercise HIIT boleh membakar lebih banyak lemak daripada 60minutes jalan atas treadmill.
iii) Nak kecilkan Perut? Tak da masalah. Stephen H. Boutcher (2010) telah menjalani satu kajian antara perhubungan HIIT dengan membakar lemak.Beliau mendapati bahawa ,system senaman HIIT ini berpotensi untuk MERENDAHKAN penyimpanan lemak dalam perut kita. Apakah yang anda tunggu lagi?Bermulalah HIIT sekarang.

Recommendasi system senaman HIIT yang berkesan.

  1. Fitness and Exercise Essentials: Body Weight Exercises
  2. Bakar Lemak Maximum Dengan Senaman HIIT
  3. Amal Hidup Aktif

 

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat
b) Berapa hari anda perlu buat senaman HIIT untuk kurus dengan cepat?
Recommendasi saya untuk anda adalah 2-3 kali seminggu .Senaman HIIT ini , adalah senaman yang tinggi intensity dan menggunakan otot-otot kita secara maximum untuk membakar lemak sebanyak yang mungkin.Oleh itu, selepas exercise ini , normally saya akan rehat satu atau dua hari sebelum start sesi senaman ini lagi.

 

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat
c) Macam-mana nak mula HIIT Senaman Ini?
Senaman ini anda boleh buat sebelum sahur , ataupun sebelum buka puasa.
Berikutnya adalah antara cara cepat kurus dengan menggunakan system senaman HIIT .Anda  boleh bersenam dan membakar lemak dengan system ini di mana-mana sahaja yang anda suka.

MULALAH HIIT DAN BAKAR LEMAK MAXIMUM SEKARANG!

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

5) Minumlah Banyak air.

Selama bulan puasa, air putih akan membantu menghilangkan berbagai racun dalam tubuh. Selain itu, dengan meminum air ,ia dapat memenuhi sebagai perut kita ,supaya kita tidak rasa begitu lapar ,dan ini dapat mengurangkan makanan yang kita makan.

cara untuk kurus, cara cepat kurus, cara cara untuk kurus , cara kurus dengan cepat

6) Makan mengikuti system pemakanan ini.

Makanan seperti nasi dan hendaklah dimakan akhir selepas ikan dan sayur.Ikutilah system ini supaya anda tidak makan makanan yang bercalori tinggi yang menyebabkan kegemukan.

Makan Soup/sayur/buah-buahan <Kemudian>Ikan,ayam,telur<Terakhir>Nasi/mee

Semoga tips-tips ini dapat membantu anda dalam ekspedisi mengurankan berat badan:).

Weng.

Reference:

http://www.klikdokter.com/tanyadokter/kebidanan-kandungan/apa-itu-prolaktin

https://id.wikipedia.org/wiki/Limfosit

https://books.google.com.my/books?id=axaaJlT_S6IC&pg=PA83&lpg=PA83&dq=Dr+Ahmad+al-Qadhi,+Dr.+Riyadh+al-Bibabi+puasa&source=bl&ots=xBroP7CkPM&sig=Hw59aY7X8YCfCsFomHIWnLY8s0Q&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Dr%20Ahmad%20al-Qadhi%2C%20Dr.%20Riyadh%20al-Bibabi%20puasa&f=false

http://www.info-kes.com/2012/07/puasa-ramadhan-merupakan-detoksifikasi.html

http://health.detik.com/healthypedia/50-fakta-kondisi-tubuh-saat-berpuasa/3981/usus-mengecil

http://health.liputan6.com/read/652518/tujuan-sebenarnya-berpuasa-apa-itu

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991639/

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/HIITvsCardio.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20473222

http://www.muscleforlife.com/high-intensity-interval-training-and-weight-loss/

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/HIITvsCardio.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.